European Voluntary Service (Wolontariat Europejski)

European Voluntary Service (Wolontariat Europejski) to indywidualne lub grupowe projekty wolontariackie, w których udział brać moga młodzi ludzie w wieku od 18 do 30 lat. Realizowane są one w krajach Unii Europejskiej jak i w krajach nie będących członkami wspólnoty. Działania w ramach wolontariatu mają na celu rozwój, poszerzanie wiedzy, a także zdobycie wielowymiarowego doświadczenia. Wolontariat Europejski dodatkowo stwarza okazję do poznania nowych kultur oraz języków.

Praca wolontariuszy EVS nie może przynieść nikomu korzyści materialnych, zastępować pracy zarobkowej, ani być wykonywana w zastępstwie czyjejś pracy etatowej. Wolontariat polega na pracy społecznej wykonywanej na rzecz zagranicznej organizacji lub instytucji o charakterze niekomercyjnym oraz na wsparciu lokalnej społeczności, wśród której przebywa się w czasie trwania wolontariatu.

Kto może wyjechać na EVS?

Każdy kto ma nie mniej niż 18 i nie więcej niż 30 lat i chce poświęcić swój czas na zaangażowanie się w projekt społeczny.Wolontariusze z mniejszymi szansami mogą w szczególnych przypadkach w projektach EVS uczestniczyć już w wieku 16 lub 17 lat.

Jeśli cechuje Cię energiczność i entuzjazm, chcesz pomoc innym, a przy tym zdobyć doświaczenia i przyjaciół, program Wolontariat Europejski jest dla Ciebie.

Istnieje możliwość indywidualnego lub grupowego wyjazdu na wolontariat. W indywidualnym działaniu w ramach Wolontariatu Europejskiego uczestniczy tylko jeden wolontariusz/wolontariuszka, jedna organizacja wysyłająca i jedna organizacja goszcząca. W projekcie grupowym może uczestniczyć do 30 wolontariuszy pracujących w jednej lub - jesli zostaną podzieleni na mniejsze grupy - w różnych organizacjach goszczących (mimo to działania są ukierunkowane tematycznie a kontakty między wolontariuszami zapewnione są regularnie).

Decydując się na wolontariat musisz jednak pamiętać, że to nie jest wycieczka zagraniczna, ale ciężka praca w nowym, często odmiennym środowisku. Dlatego tak ważne jest, aby świadomie wybrać działanie zgodne z Twoimi zainteresowaniami i jednocześnie odpowiadające Twoim możliwościom. Zanim wyjedziesz, musisz mieć pewność, że jesteś w stanie podjąć się pracy na rzecz innych. Przygotuj się na obowiązki i rudności, z którymi przyjdzie Ci się zmierzyć.

Pierwszeństwo wyboru według kryteriów Programu Młodzież w Działaniu ma młodzież defaworyzowana, t.j. młodzież, którama ze względu na różne czynniki mniejsze możliwości wzięcia udziału w innych programach.

Gdzie i na jak długo można wyjechać?

Krótkoterminowe działania trwają od 2 tygodni do 2 miesięcy, a długoterminowe od 2 do 12 miesięcy. Projekty odbywają się zarówno w obrębie, jak i poza Unią Europejską.
Zrealizowanie EVS jest możliwe w "Krajach Programu" (wszyscy członkowie UE, Turcja, Islandia, Liechtenstein, Norwegia), oraz w sąsiadujących krajach (Albania,Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Macedonia, Serbia, Armenia, Azerbejdżan, Gruzja, Białoruś, Mołdawia, Rosja, Ukraina), lub "Inne-Kraje Partnerskie na świecie" np. Ameryka Łacińska, Karaiby, Azja, Oceania.

Istotne jest jedynie to, żeby jeden z dwóch krajów (goszczących lub wysyłających) był z Unii Europejskiej.

Tematyka projektów, w których mogą wziąć udział wolonatriusze to m.in..

Świadomość europejska
Dialog międzyreligijny
Przeciwdziałanie dyskryminacji
Kultura i sztuka
Niepełnosprawność
Mniejszości
Równość płci
Polityka młodzieżowa
Media i system informacji / Informacja młodzieżowa
Edukacja poprzez sport i zajęcia na powietrzu
Zdrowie
Środowisko
Współpraca na rzecz rozwoju

Spis wszystkich akredytowanych organizacji znajduje się na stronie:
http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm. Baza danych jest dostępna w języku angielskim. Każda akredytowana organizacja ma przyporządkowany numer „EI”. Bazę można „przeglądać” pod kątem krajów, do których chcesz pojechać i tematyki działań, które Cię interesują.

System akredytacji, czyli sprawdzania możliwości goszczenia i wysyłania wolontariuszy oraz koordynowania projektów EVS został wprowadzony w krajach programu i Europy Południowo-Wschodniej. Wkrótcę w bazie znajdą się również organizacje z krajów Europy Wschodniej i Kaukazu.

Jakie muszę ponieść koszty?

Koszty są niewielkie- gdyż Unia Europejska opłaca prawie wszystkie wydatki! Nie musisz martwić się o koszt zakwaterowania, ubezpieczenia, podróży, jedzenia! Dodatkowo masz zapewniony kurs języka kraju, do którego pojedziesz, a także kieszonkowe na drobne wydatki.

Jak wypełnić wniosek?
Zanim wypełnisz wniosek, musisz znaleźć organizację wysyłającą, która będzie Cię wspierała, i która wypełni z Tobą wniosek.

Nie wiesz do kogo się udać?

Fundacja CAT chętnie Ci pomoże!

Kontakt:
Marlena Pujsza-Kunikowska