Kafejka Językowa Fundacji CAT

Dlaczego warto?

• małe grupy 4-8 osobowe, gwarantujące efektywną naukę języka;
  • swobodna atmosfera - zajęcia odbywają się na luzie przy kawie (w kawiarni Biblioteki Ratuszowej);
  • atrakcyjna cena - koszt zajęć to jedynie 15 zł (w tym napój);
  • pierwsze zajęcia zawsze są BEZPŁATNE!

KAAN i grupa podstawowa

Obrazek

YAREN i grupa podstawa plus

Wolontariusze EVS

Spotkanie wigilijne 2018

Kafejka językowa to przede wszystkim zajęcia w praktyce, prowadzone przez obcokrajowców.

Cudzoziemcy uczący języka wiedzą, że to właśnie rozmowa i słownictwo są najważniejsze, a w codziennym życiu przydanych jest tylko kilka podstawowych zasad gramatycznych.
Okazuje się bowiem, że obcokrajowiec może nie tylko lepiej nauczyć wymowy czy słownictwa, ale przede wszystkim wpływa na naszą motywację do nauki. Ważniejsza staje się nauka umiejętności porozumiewania się, a nie znajomość zasad gramatycznych /oczywiście uczymy się mówić poprawnie/.
W polskich szkołach kładzie się większy nacisk na gramatykę, na dokładne poznanie wszystkich zasad, a dopiero w dalszej kolejności na słownictwo i zdolność porozumiewania się. W efekcie takiej edukacji uczniowie znają szczegóły gramatyki (czasem nawet lepiej od obcokrajowców), ale nie potrafią się z nimi porozumieć, ponieważ mają ubogie słownictwo lub nie potrafią przełamać się, by mówić w tym języku. Obcokrajowcy uczący języka wiedzą, że to właśnie rozmowa i słownictwo jest najważniejsze, a w codziennym życiu przydane jest tylko kilka podstawowych zasad gramatycznych.

Wszyscy uczestnicy na koniec mogą otrzymać zaświadczenie uczestnictwa.

Aktualne kafejki:

Obraz

Miło nam powiadmoić, że Kafejka Językowa otrzymała Nagrodę European Language Label- niesamowite wyróżnienie, jedno z nielicznych w Polsce.

Zapraszamy - zapisy już... i w ciągu roku, z wakacyjną przerwą.

Aktualne Kafejki

Zawsze popołudniu poniedziałek, wtorek, środa, czwartek

-PRZERWA WAKACYJNA, WRACAMY W PAŹDZEIRNIKU

ZAPISY (zgłoszenie nie jest równoznaczne z uczestnictwem, skonaktujemy się...):

ZGŁOSZENIA NA ROK 2019/20

W planach:

• angielski grupa dla dzieci 9-12 lat;
  • angielski we Wschowie;
  • hiszpański kowersacje.

Dołącz do Nas!

Oferujemy:
  • angielski, hiszpański a także francuski i włoski i inne języki;
  • zajęcia dostosowane do różnych grup wiekowych: dla dzieci, młodzieży, dorosłych i seniorów;
  • różne poziomy zaawansowania: podstawowy od zera, podstawa plus (gdy znasz już trochę język), konwersacje.
Nauka języka prowadzona będzie w języku docelowym i polegać będzie na PRAKTYCZNYM wykorzystaniu języka w sytuacjach z życia- co powiedzieć, jak powiedzieć i jak się zachować…

Całość przebiegać będzie w miłej atmosferze przy kawie/herbacie :)
Zapraszamy Państwa na zajęcia Kafejki do wspaniałego miejsca-

Restauracja Ratuszowa na Rynku.

Uczestnicy SAMI mogą decydować czego chcą się nauczyć. Można także tworzyć własne grupy, dzięki czemu dopasujemy termin do Państwa preferencji.

Na zajęciach panuje luźna atmosfera, która sprzyja bezstresowej a co za tym idzie efektywniejszej nauce.

OPINIE:

• "Mam już sporo lat i zawsze moim marzeniem było móc zapytać za granicą gdzie jest toaleta”.
  • "Cieszy mnie bardzo, że wolontariusze są nie tylko z Europy".
  • "Zajęcia prowadzone są formie, która mi odpowiada , nie za szybko jak na poziom podstawowy. Fajnie, że wolontariusze próbują uczyć się polskiego i jest to obopólna nauka".
  • "W zeszłym roku byłam uczestniczką zajęć w Kafejce Językowej i wiedza zdobyta podczas zajęć bardzo mi pomogła"
  • "Uwielbiam te gry i zabawy językowe".

Fundacja CAT zaprasza!

Obraz

W razie pytań i wątpliwości proszę o kontakt:

Katarzyna Ziarczyk

Koordynator Kafejki