Kontekst:
Patronato Hogar Nuestra Señora de los Ángeles to dom dla osób starszych, położony w pobliżu centrum miasta Malaga, w Andaluzji, na południu Hiszpanii od 1913 roku. Jest to organizacja pozarządowa, której głównym celem jest zapewnienie opieki domowej i integralnej około 50 osób starszych mieszkających w tym domu starców, będących naszymi seniorami, są to głównie ludzie z problemami fizycznymi, społecznymi lub psychicznymi.

Zadania:

Zadania wolontariuszy podczas ich wolontariatu europejskiego będą ukierunkowane na promowanie aktywnego starzenia się wśród osób starszych mieszkających w tym domu opieki. W tym celu ich głównymi zadaniami będą tutaj:

Zadbaj o ogród
- Zaangażuj osoby starsze w czynności ogrodnicze, takie jak podlewanie, sadzenie lub zbieranie warzyw.
- Wykonuj "prace z recyklingu" i warsztaty rzemieślnicze
- W tych działaniach młodzież będzie miała okazję wprowadzić w grę i rozwinąć swoją kreatywność i inicjatywę, dostarczając pomysłów dotyczących warsztatów    opracowanych pod opieką mentora.

Tak więc wolontariusze zdobędą, poprzez nieformalne wykształcenie, wiedzę i umiejętności związane z:
-Radzenie sobie ze starszymi ludźmi, jak również z osobami z niepełnosprawnością fizyczną i umysłową
- Nauczenie się  jak rozwijać i prowadzić warsztaty związane z ich zainteresowaniami i hobby, skoncentrowane na ludziach z trudnościami
- Realizowanie swoich pomysłów i inicjatyw
- Komunikacja w językach obcych, doskonaląc umiejętności komunikacyjne w innych językach (hiszpańskim i angielskim)
- Odkrycie nowych zainteresowań
- Poznanie innych kultur

Wolontariat da wolontariuszom szansę na przeżycie międzypokoleniowego i międzykulturowego doświadczenia..Byłoby pożądane, aby ochotnicy wykazywali zainteresowanie pracą ze starymi ludźmi, ogrodnictwem i celami projektu. Chcemy liczyć na zmotywowaną młodzież.

Praktyczne szczegóły:

Zakwaterowanie: Podczas ich EVS uczestnicy dzielą mieszkanie (pokoje pojedyncze) w pobliżu miejsca pracy i blisko centrum. Energia elektryczna i woda będą pokrywane przez organizację goszczącą Możesz jednak korzystać z Internetu w swoim miejscu pracy, kiedy tylko go potrzebujesz.
Kieszonkowe: otrzymasz co miesiąc 150 €.
Jedzenie: miesięcznie otrzymasz 150 € na jedzenie
Godziny pracy: od poniedziałku do piątku, 26 godzin tygodniowo
Organizacja zapewnia naukę języka OLS oraz kurs.

Zgłoszenia:
Aby zgłosić się prosimy o przesłanie CV i listów motywacyjnych na adres: evs@fundacja-cat.pl oraz asociacionhogarangeles@gmail.com do dnia 01.06.2018.(w j. angielskim lub hiszpańskim!)
Bardzo prosimy o zgłoszenia osób zmotywowanych do pracy, kochających seniorów, gotowych do pracy terapeutycznej.