Było głośno, wesoło i kolorowo. Na mieszkańców czekało wiele atrakcji. To był piękny dzień. Dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w Dzień Europy i Targi Organizacji Pozarządowych, które odbyły się 13 maja na leszczyńskim Rynku. Słowa podziękowań kierujemy do 56 podmiotów, które prezentowały się na płycie leszczyńskiego Rynku oraz przygotowały ciekawe animacje dla mieszkańców. Ale nie tylko płyta Rynku tętniła życiem. Wraz z Targami Organizacji Pozarządowych odbywały się Dni Europy, będące świętem wszystkich krajów członkowskich, w tym także Polski, która do wspólnoty należy od 1 maja 2004 roku. W sobotę, 13 maja Rynek zamienił się Europejskie Miasteczko Obywatelskie. Sporo działo się na scenie, a to dzięki Fundacji Centrum Aktywności Twórczej, które zadbało o bogaty program artystyczny. Motywem przewodnim była Europa i to z nią związane były występy między innymi grup przedszkolnych oraz szkolnych. Odbywały się prezentacje muzyczne i taneczne, przybliżające kulturę krajów europejskich, a także łączące wszystkie pokolenia. Młodzi artyści nie tylko śpiewali piosenki, można było też zobaczyć pokazy tańców ludowych krajów Unii Europejskiej. Do tańca porwali leszczyńską publiczność zagraniczni wolontariusze Fundacji Centrum Aktywności Twórczej. Na Rynku stanęło stoisko Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct w Poznaniu, gdzie można było sprawdzić swoją wiedzę o Unii Europejskiej. Ponadto każdy z gości Miasteczka Europejskiego mógł zapoznać się z działalnością instytucji unijnych, otrzymać materiały informacyjne, dowiedzieć się, jakie prawa przysługują obywatelom, a także jak funkcjonuje program Erasmus+. Specjaliści doradzali jak pozyskać środki unijne na podejmowane inicjatywy czy rozwój instytucji. W Europejskim Miasteczku odbywały się lekcje europejskie przeznaczone dla dzieci i młodzieży. Podczas zabawy uczestnicy mieli okazję poszerzyć wiedzę na temat Unii Europejskiej i państw członkowskich. Wszystkie konkursy i zabawy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Tak bogaty program sprawił, że impreza była udana i atrakcyjna dla mieszkańców. Ale nie byłoby tak gdyby nie pomoc innych jednostek. Organiaztorami wydarzenia byli: Fundacja Centrum Aktywności Twórczej w Lesznie, Eurodesk Leszno, Europe Direct Poznań, Erasmus, Miasto Leszno, Leszczyńskie NGO, MOK Leszno. Wsparli nas: MOSiR Leszno, MZBK Leszno oraz MZZ Leszno. Warto podkreślić, że Dzień Europy i Targi Organizacji Pozarządowych odbywały się pod patronatem Europejskiego Tygodnia Młodzieży.