Tegoroczna edycja w związku z 30-leciem programu Erasmus będzie okazją do szerzenia wiedzy o programie Erasmus+, a także do wysłuchania pomysłów młodych ludzi dotyczących kształtowania przyszłych kierunków polityki młodzieżowej UE.

ETM z CAT zakłada serię działań prowadzonych przez wolontariuszy europejskich przebywających w Fundacji CAT na projektach międzynarodowych oraz wolontariuszy polskich. Będą to między innymi:

- Stworzenie filmiku "Solidarity of the youth"

- Spotkanie międzykulturowe w biurze Fundacji,

- Spotkania w szkole - tematyka EVS oraz Erasmus +,

- Flashmob - wspólny taniec Bruno Mars - Up Town Funk.

Wszystkie działania zakończy ogromne wydarzenie na leszczyńskim Rynku - Dzień Europy. Podczas Dnia Europy wolontariusze szykują serię wystąpień na scenie, podczas których będą prezentować swoje kraje (Portugalia, Finlandia, Francja, Gruzja, Rosja, Ukraina, Turcja). Tego dnia wolontariusze poprowadzą także szereg animacji przy specjalnie przygotowanym do tego stanowisku.

Z przyjemnością informujemy, iż nasz projekt otrzymał patronat Europejskiego Tygodnia Młodzieży przyznawany przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji.