Wolontariusz w Twojej instytucji

Fundacja Centrum Aktywności Twórczej gości wolontariuszy EVS od 2010 roku. Mieliśmy już wolontariuszy m. in z Serbii, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Macedonii, Ghany, Armenii, Gruzji, Tunezji, Egiptu, Ukrainy. W ramach swojej pracy w Fundacji wolontariusze odwiedzają różnorakie placówki m. in. przedszkola, szkoły, stowarzyszenia, domy kultury, ośrodki opiekuńczo-rehabilitacyjne, zakłady karne. Pobyt wolontariuszy w Polsce pokryty jest z środków Komisji Europejskiej w ramach programu "Erasmus+", wcześniej znanego jako 'Młodzież" i 'Młodzież w Działaniu". Ty również możesz zaprosić wolontariusza do swojej placówki!

Gorąco zachęcamy do korzystania z możliwość spotkania z naszymi zagranicznymi wolontariuszami, zapraszając ich do swojej placówki, miejscowości, czy instytucji.

Aktualnie do Państwa dyspozycji są wolontariusze:

• Carmen z Hiszpanii (do lipca 2019),
  • Yaren i Kaan z Turcji (do marca 2019).

W ramach projektu "Positive Vibes" od 5 stycznia 2019 r. do 7 marca 2019 r.

Gościmy wolontariuszy z takich krajów jak: Grecja, Włochy, Albania, Hiszpania, Ukraina, Francja i Gruzja

W ramach projektu "Dive"  od 1 listopada 2018 do końca 2019 roku gościmy:

• Aleksandrę z Serbii ,
  • Belen z Hiszpanii,
  • Daniela z Wielkiej Brytanii.

Wolontariusze oprócz prowadzenia spotkań dot. ich zainteresowań, mogą przedstawić swój kraj, tradycje, a także możliwości programu Erasmus+.

Dodatkowo wolontariusze mogą opowiadać o profilaktyce uzależnień w ich krajach.

Do swojej instytucji można zaprosić jednego lub więcej wolontariuszy.

UWAGA ZMIANA!

Od 1 stycznia 2019 r. obowiązuje nowy formularz.

Aby zaprosić wolontariuszy należy wypełnić:

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

Wszystkie zaproszenia należy wysłać z przynajmniej 3 tygodniowym wyprzedzeniem.

Uprzejmie prosimy o dokładne zaplanowanie programu pobytu wolontariusza/y i przesłanie go do Fundacji (szczególnie w sytuacji kiedy wolontariusz ma zaplanowane więcej niż trzy spotkania w jednym dniu), odebranie go/ich z dworca, a w przypadku gdy cała podróż trwa dłużej niż 6 godzin, prosimy o zapewnienie wolontariuszowi/om noclegu.

Fundacja prosi również o pokrycie kosztów związanych z przejazdem wolontariusza/y z Leszna do miejsca odbywania się prezentacji. Należność za bilety prosimy przekazać wolontariuszowi/om po spotkaniu. Jednocześnie informujemy, że jako organizacja non-profit nie możemy wystawiać rachunków, jedynie pokwitowanie odbioru pieniędzy przez wolontariuszy. Na Państwa prośbę bilety zostaną odesłane pocztą.

Przypominamy, że decyzja o przyjęciu zaproszenia dla zagranicznego wolontariusza/y zapada jedynie w oparciu o przesłany faksem lub scanem formularz.Po wysłaniu formularza prosimy upewnić się czy zgłoszenie zostało przyjęte i czy wolontariusz/e będą mogli przyjechać do Państwa w proponowanym terminie.

Projekty, w ramach których gościmy wolontariuszy w Polsce są realizowane przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.

Przykładowe tematy

1

Przedstawiamy Państwu kilka propozycji tematów na zajęcia/wykłady/warsztaty z naszymi wolontariuszami. Oprócz typowych prezentacji swoich krajów wolontariusze mają szereg zainteresowań, o których chętnie opowiedzą.
Są to tylko przykłady tematów, jeśli mają Państwo jakieś szczególne preferencje tematyczne zapraszamy do kontaktu z naszą fundacją!

Name: Kaan YILMAZ

Age: 22

Studied field: Civil Engineering

What Do You Like Most In Your Life: Traveling, Sports, Spending Times with friends

Why Did You Choose EVS:  I chose EVS because I wanted to do something good for other people, something special for kids, youth people and wanted to be a part of the international team at abroad. I believe that I’m good at something and want to share with another people.

What Would you like to share with others in schools/ workshops etc?

I can make researches about cultural, sport,  and can present them. Also, I’m very interested in sports and mathematics.  As well as, camping, for example, I would like to share some information about nature, football, volleyball, basketball, Olympics. I’m fascinated to work with young people so I would like to teach them anything I can.

What Are you passionate about?

My passions are about nature, mathematics  & sport. But not just see nature and go back home. I do campings, take nature photographs, I very interested in learning new things and teach something to people the best way I can and best way They understand me well.

Name: Carmen Rocío Gómez Barranco.

Age: 23.

Studied field: Political Sciences.

What Would you like to share with others in schools/ workshops etc? I would love to share my passion for dance (ballet, flamenco, contemporary…) and my positivism. I believe in the great potential of dance to unite people from different cultures. In addition, the values of this art, such as responsibility, effort, collaboration or commitment are very important values in our everyday life.

What Are you passionate about? Ballet is my principal passion, although I also love to eat “tortilla de patatas”, singing flamenco and playing the guitar.

Name: Yaren

Age: 20
Studied field: POLITICAL SCIENCE AND PUBLIC ADMINISTRATION

What would you like to share with others in schools/ workshops etc? I plan activities with children and young people already. Kids crafts & hands-on activities can be very nice! I can teach a lot about high school and primary school students.I  think that I can be very  helpful  in post-school activities  for students  with  cultural accumulation  and communication  skills, and
I love children very much and spend my free time with my cousins. These features will facilitate me in public spaces and volunteer activities in schools.

I am very eager to learn about intercultural learning and building global competencies at local schools and I deal with children and young people very well.

What Are you passionate about? I am passionate about psychology and philosophy. I am particularly interested in body language and communication about children. I want to develop my psychology knowledge by visiting the world and meeting people from different cultures.

1

W razie pytań i watpliwości prosimy o kontakt:

kamila@fundacja-cat.pl