Kafejka Językowa Fundacji CAT

Spotkaj wyjątkowych ludzi, poznaj nową kulturę, pozbądź się bariery językowej, zacznij rozmawiać w języku obcym z międzynarodową kadrą!

Czym jest Kafejka Językowa? Ideą, dzięki której nauczysz się języka obcego! Powstała z inicjatywy naszych wolontariuszy, którzy chcieliby podzielić się swoją wiedzą, optymizmem oraz doświadczeniami wynikającymi z różnic kulturowych oraz poznać ciekawych ludzi i miło spędzić czas.

Obrazek

Już jest! Plan zajęć Kafejki Językowej!

Nauka języka na zajęciach Kafejki Językowej prowadzona jest przez wolontariuszy zagranicznych i polega na praktycznym wykorzystaniu języka w sytuacjach życiowych. Dowiesz się co powiedzieć, jak powiedzieć i jak się zachować. Całość przebiega w miłej atmosferze przy kawie, herbacie i ciachu. Uczestnicy samodzielnie decydują czego chcą się nauczyć.

Wcześniejsza znajomość języka angielskiego ułatwi kontakt z wolontariuszami, ale brak znajomości języka angielskiego nie jest przeszkodą. Jest wyzwaniem!

Zajęcia odbywają się w biurze Fundacji Centrum Aktywności Twórczej, przy ulicy Więziennej 3 w Lesznie

Koszt za 50 minutowe zajęcia na miejscu to 15 zł.  Pierwsze zajęcia są bezpłatne!

W przypadku niemożliwości organizacji zajęć stacjonarnie zajęcia zostaną przeprowadzone online na platformie ZOOM w cenie 10 zł za zajęcia.

Kafejkowe aktualności możesz sprawdzić na naszym facebook’u.

Po więcej informacji, zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego:

kafejkajezykowa@gmail.com lub wiktoriafundacjacat@gmail.com

Spotkaj wyjątkowych ludzi i naucz się języka z międzynarodową kadrą.
Fundacja Centrum Aktywności Twórczej zaprasza!

Poziomy zaawansowania językowego:

Poziom A1 - od podstaw

Poziom A2 - dla osób początkujących znających podstawy

Poziom B1- dla osób przed-średniozaawansowanym

Poziom B2 - dla osób średniozaawansowanych

Nasi wolontariusze-nauczyciele

Obraz

Dlaczego nauka w Kafejce jest nietypowa?

Kafejka językowa to zajęcia w praktyczne, prowadzone przez native speakerów.

Cudzoziemcy uczący języka wiedzą, że to właśnie rozmowa i słownictwo są najważniejsze, a w codziennym życiu przydanych jest tylko kilka podstawowych zasad gramatycznych. Okazuje się bowiem, że obcokrajowiec może nie tylko lepiej nauczyć wymowy czy słownictwa, ale przede wszystkim wpływa na naszą motywację do nauki. Ważniejsza staje się nauka umiejętności porozumiewania się, a nie znajomość zasad gramatycznych.

W polskich szkołach kładzie się większy nacisk na gramatykę. Na dokładne poznanie wszystkich zasad, a dopiero w dalszej kolejności na słownictwo i zdolność porozumiewania się. W efekcie takiej edukacji uczniowie znają szczegóły gramatyki (czasem nawet lepiej od obcokrajowców), ale nie potrafią się z nimi porozumieć, ponieważ mają ubogie słownictwo lub nie potrafią przełamać się, by mówić w tym języku.

Zajęcia w Kafejce Językowej są odpowiedzią na potrzebę pozaformalnej nauki, kontaktu z różnymi kulturami i osłuchania się z uczonym językiem.

Dlaczego warto?

"nauczycielami" są wolontariusze z różnych krajów
praca w małych grupach 2-5 osobowych, co gwarantuje efektywną naukę języka
swobodna atmosfera - zajęcia odbywają się  przy kawie
koszt zajęć to jedynie 15zł a pierwsze zajęcia  są bezpłatne

2 razy w roku organizujemy imprezę integracyjną dla wszystkich grup

Kafejka Językowa otrzymała Nagrodę European Language Label, niesamowite wyróżnienie, jedno z nielicznych w Polsce.

"Mam już sporo lat i zawsze moim marzeniem było móc zapytać za granicą gdzie jest toaleta”.

"Cieszy mnie bardzo, że wolontariusze są nie tylko z Europy".

"Zajęcia prowadzone są formie, która mi odpowiada , nie za szybko jak na poziom podstawowy. Fajnie, że wolontariusze próbują uczyć się polskiego i jest to obopólna nauka".

"W zeszłym roku byłam uczestniczką zajęć w Kafejce Językowej i wiedza zdobyta podczas zajęć bardzo mi pomogła"

"Uwielbiam te gry i zabawy językowe".

Od wielu lat z Wami:)

Grupa angielska z Tomasem

Wolontariusze z ponad 20 krajów

Obraz
  W razie pytań i wątpliwości proszę o kontakt.

Wiktoria Walenciak

Koordynator Kafejki