Wolontariat odbywałam w Gondomarze w Portugalii. Moim zadaniem było przygotowanie zajęć wspólnie z pozostałymi wolontariuszami dla dzieci z pobliskiej szkoły. Pierwszym zadaniem było przygotowanie prezentacji dla młodzieży w kreatywny sposób, zatem postanowiłyśmy razem z drugą Polką, która była razem ze mną na projekcie - Zuzanną zabrać je w podróż do naszego pięknego kraju ;) Oprócz tego co tydzień byłyśmy w biurze w Rio Tinto, gdzie szykowałyśmy plan i zajęcia na następne dni. Reprezentowałyśmy fundację Geoclube podczas festynów i zabaw na dworze - m.in. pomagałyśmy w organizacji Water Slide - czyli ulubionej rozrywki Portugalczyków - zarówno tych starszych jak i młodszych! Ponadto miałyśmy okazję aktywizować Portugalską społeczność poprzez wspólne dzierganie crochet. Dzięki temu projektowi nauczyłam się dobrze zarządzać pieniędzmi, poznałam podstawy portugalskiego oraz miałam okazję używać języka angielskiego codziennie. Miałam wystarczająco dużo czasu, aby podróżować. Zwiedziłam Lizbonę, Setubal, Coimbrę, Santa Maria Da Feira i wiele innych wspaniałych miejsc, jednocześnie poznając Portugalię od strony "domowej", miałyśmy z Zuzanną świetną okazję spędzić kilka nocy w Portugalskich domach.

Organizacja goszcząca: Geoclube - Associação Juvenil, Rio Tinto - Portugal