"Kalimera! Pierwsze dwa tygodnie pobytu w Xylokastro minęły w zastraszający tempie. Czas upływa nam bardzo przyjemnie na pracy, która przynosi wymierne efekty i mamy nadzieję, że nasze starania zostaną docenione, również przez dzieci, które wrócą po wakacjach do szkoły. Na pierwszy ogień, bowiem zajęliśmy się malowaniem otoczenia szkoły podstawowej w Xylokastro. Już teraz spotykamy uśmiechnięte twarze dzieci, które przechodzą nas obserwować. Regularnie odrywamy się od malowania i pomagamy w miejscowym lesie - zwłaszcza w obliczu panujących upałów, pozbywamy się przesuszonego igliwia oraz śmieci, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie. Społeczność lokalna przyjęła nas bardzo ciepło - jesteśmy wszędzie mile widziani. Grupa wolontariuszy, którzy składa się z wielu osób równych narodowości zapewnia wsparcie nowoprzybyłym - chętnie odkrywamy razem ciekawe miejsca w okolicy. W każdym tygodniu zbieramy się też na wspólne zorganizowane przez organizację spotkania, które mają na celu nas zintegrować i skłonić do myślenia na różne tematy społeczne. Ja sas!" - pisze Kasia.

Hej! Z tej strony Basia, wraz z Kasią, jesteśmy na dwumiesięcznym wolontariacie w greckim Xylokastro. Nasz projekt zajmuje się zwiększaniem świadomości młodzieży na temat ekologii i środowiska. Na codzień zajmujemy się sprzątaniem las i plaż, jak i również pomagamy malować tutejszą szkołę podstawową - informuje nas Basia.

Project: Positive vibes
Organizacja koordynująca i wysyłająca: Fundacja Centrum Aktywności Twórczej, Polska
Organizacja goszcząca:  Orfeas Youth Organisation, Grecja
Daty aktywności: 01/07-28/08/2019