Dwa miesiące temu zostałem wysłany przez Fundację CAT na projekt wolontariacki do Włoch, a dokładnie do małego miasteczka w sercu Sycylii - Mussomeli. Miałem tam razem z innymi wolontariuszami za zadanie brać udział w różnych aktywnościach i zajęciach. Między innymi prowadziliśmy lekcje angielskiego i hiszpańskiego, organizowaliśmy warsztaty dla dzieci, odwiedzaliśmy dzieci z rodziny zastępczej czy nawet dbaliśmy o miejski park. Nasz pobyt nie ograniczał się jednak tylko do naszej małej miejscowości w której na co dzień mieszkaliśmy i pracowaliśmy, mieliśmy bowiem okazję podróży, z której często korzystaliśmy. Wspólnie udało nam się zwiedzić miejsca takie jak Castellamare, Palermo, Agrigento, Katania czy znaną dzięki swym masywnym rozmiarom i wyglądowi na całym świecie Etnę. Podczas projektu doświadczyłem wielu rzeczy pierwszy raz, mieszkałem z dala od domu, podróżowałem w obcym mi kraju, zaznawałem włoskiej kultury. Po powrocie do domu zdałem sobie sprawę jak ważne były wszystkie te nowe doświadczenia.

Project: Positive vibes
Organizacja koodrynująca i wysyłająca: Fundacja Centrum Aktywności Twórczej