Dnia 24 czerwca 2020r. w Bibliotece Ratuszowej odbyła się pierwsza Kawiarenka Wolontariacka - Projekty Dookoła Świata dotycząca projektów wolontariatu krótko i długoterminowego realizowanych przez zagranicznych wolontariuszy w Lesznie w ramach programu Europejski Korpus Solidarności.

Anna (z Hiszpanii) i Baser (z Turcji) opowiedzieli młodzieży o ich doświadczeniu, życiu w Lesznie i projekcie w Fundacji CAT. Młodzież dowiedziała się czym jest Europejski Korpus Solidarności, gdzie może znaleźć projekty wolontariatu zagranicznego, o projektach długo i krótkoterminowych, mentoringu, a także szoku kulturowym. Pytania zadawał im Michel, wolontariusz z Francji oraz młodzież z widowni!
Podczas spotkania wolontariusze zaprezentowali autorski filmik o Europejskim Korpusie Solidarności - wolontariat: tutaj

Karolina Kosowska - koordynatorka projektów na zakończenie zaprezentowała ofertę wolontariatu zagranicznego, dostępną dla młodzieży w okresie wakacji 2020r.

Kawiarenka Wolontariacka została zrealizowana w ramach realizacji projektu Leszczyńskiego Centrum Wolontariatu, współfinansowego przez Miasto Leszno oraz projekt Unii Europejskiej "Erasmus+".

Zdjęcia: Alexis Chassaing