Fundacja Centrum Aktywności Twórczej należy do konsorcjum globalnego projektu: P-Action ¨Personal is Political¨, współfinansowanego przez program Erasmus+ Unii Europejskiej, realziowanego z partnerami z Ugandy, Paragwaju, Meksyku, Polski i Grecji. Projekt ten oferuje młodym ludziom z 6 krajów możliwość zaangażowania się jako wolontariusze w działania podmiotów partnerskich, zachęcając ich do aktywnego uczestnictwa w różnych społecznościach, zapewniając im narzędzia do podejmowania działań, które pozytywnie wpływają na nasze społeczeństwo i promują wartości takie jak równość, integracja, poszanowanie różnorodności i wiele innych, które są realizowane w ramach tego programu Unii Europejskiej.

Niniejsze zaproszenie jest skierowane do młodych ludzi :

• w wieku od 18 do 30 lat,
  • mieszkających w regionie wielkopolski i ościennych, oficjalnie przebywających w Polsce
  • którzy nigdy wcześniej nie uczestniczyli w długoterminowym europejskim projekcie wolontariatu (ponad 59 dni).
    Nie są wymagane żadne szczególne umiejętności czy wiedza, ale motywacja, zainteresowanie tematyką projektu, otwartość i ciekawość różnych kultur. Gotowość do życia z ograniczonym dostępem do internetu:-)
  • którzy są dostępni by 15.09.2021 przyjechać w godzinach 10:00 - 15:00 na szkolenie przedwyjazdowe do Leszna.

W sumie dostępnych jest 5 miejsc:

- 2 miejsca w Cuautla, Meksyku, współpraca w działaniach środowiskowych i kulturalnych, nadzorowane przez stowarzyszenie AMVIAC.
- 1 miejsca w Kampali, Ugandzie, wspierające działania organizacji (taniec i inne formy ekspresji artystycznej) z dziećmi i młodzieżą, koordynowane przez podmiot
  Soul Expressions; i wreszcie 3 miejscaWszystkie te projekty trwają 5 miesięcy i rozpoczną się pod koniec października 2021 roku.

- 1 miejsce w w Paragwaju, w mieście Asuncion, gdzie wolontariusze współpracują z Puente Sur Paraguay i gdzie główna działalność odbywa się w domu dziecka

Opis dostępnych wakatów:  https://padlet.com/CazallaIntercultural/2872j9l0hx2ngfdg

Wolontariat europejski jest działaniem opartym na solidarności i uczeniu się, które poprzez doświadczenie współpracy z jednostką pozwala młodym ludziom w nim uczestniczącym na zdobycie umiejętności i kompetencji służących ich rozwojowi osobistemu i edukacyjnemu. Wolontariusze otrzymują od Fundacji Centrum Aktywności Twórczej szkolenie przed wyjazdem, jak również wsparcie w przygotowaniu do wyjazdu i zarządzaniu wszystkimi aspektami logistycznymi (ubezpieczenie oraz środki zapobiegawcze i działania związane z pandemią); Wolontariusze mają pokryte wszystkie wydatki: podróż (z zachowaniem maksymalnego budżetu zatwierdzonego w projekcie), zakwaterowanie i wyżywienie, ubezpieczenie i kieszonkowe, nadzór,  wsparcie w nauce języka, integracja i działania projektowe. Pod koniec projektu wolontariusze dokonują ewaluacji doświadczenia i biorą udział w jego upowszechnianiu i powielaniu wśród innych młodych ludzi w ich okolicy.

Zaproszenie do składania zgłoszeń dostępne jest pod linkiem:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdzm3qERvWeCwA4Pqfce_XgshHYLMWStDY45LvdWBjtCsqHZQ/viewform  i będzie otwarte do 10 sierpnia 2021.