Miesiące przygotowań i życia w niepewności, godziny trzymania kciuków i setki wysłanych e-maili... udało się! 30 odważnych, zmotywowanych i kreatywnych pracowników młodzieżowych i młodych liderów przyleciało do Leszna.

Dnia 18/07/2021 roku rozpoczęliśmy mobilność pracowników młodzieżowych pt. "GAME ON: Gamified Language Learning On A Strictly Inclusive Basis", projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

Szkolenie rozpoczęliśmy od prezentacji projektu, od zrodzenia się pomysłu, przez pisanie wniosku, do rozpoczęcia implementacji! Uczestnicy mieli możliwość poznania kadry trenerskiej, a także siebie nawzajem. Graliśmy w gry pozwalające nam zapamiętać imiona innych uczestników, szukaliśmy podobieństw, poznawaliśmy siebie nawzajem i odkrywaliśmy swoje doświadczenie zawodowe. W dalszej części dzieliliśmy się z innymi swoimi celami, obawami związanymi z tym szkoleniem oraz popozycjami dodatkowego wkładu w projekt. Mogliśmy zobaczyć, że większości uczestników przyświecają te same cele. Po przerwie obiadowej przyszedł czas na pobudzanie kreatywności oraz odkywanie Leszna poprzez udział w grze miejskiej! Podzieleni na mniejsze zespoły, z mapami w ręce oraz listą zadań do wykonania pracownicy młodzieżowi ruszyli w miasto! Po powrocie omówiliśmy program Erasmus+ oraz poznaliśmy 8 kompetencji kluczowych tworzących certyfikat Youthpass, oczywiście poprzez doświadczenie. Dzień zakończyliśmy ewaluacją w małych grupach. Następnie każda z grup wybrała swojego przedstawiciela, który omówił wniosku grupy z trenerami.

Trenerzy:

• Karolina Kosowska (karolina@fundacja-cat.pl): Karo jest koordynatorką projektu mobilności pracowników młodzieżowych "GAME ON" oraz współprowadzącą szkolenie wraz z Alexem. Od 2018 roku jest koordynatorką projektów lokalnych i międzynarodowych, konsultantką Regionalnego Punktu Informacji Eurodesk Polska oraz pracownikiem młodzieżowym w Fundacji CAT. W ramach projektu odpowiada za proces rekrutacji uczestników, logistyczne przygotowanie projektu, kontakt z organizacjami partnerskimi, refleksję nad procesem uczenia się oraz ewaluację.

• Alexander Jbeily (alexjbeily@gmail.com): Alex jest jednym z trenerów szkolenia "GAME ON", wraz z Karoliną. Współpracował blisko z Fundacją CAT przy organizacji tego projektu i wniesie do szkolenia mnóstwo entuzjazmu i odrobinę czarnego humoru! Trener, konsultant, organizator. Jest wolontariuszem Humanitas, pomaga też w prowadzeniu sklepu z grami planszowymi "brick-and-mortar". W ramach projektu Alex będzie odpowiedzialny za większość treści edukacyjnych i doświadczalnych; był również odpowiedzialny za pisanie i merytoryczne przygotowanie projektu od początku 2020 roku.

Organizacje partnerskie:
Fundacja Centrum Aktywności Twórczej, Polska (organizacja koordynująca)
Asociación Arrabal-AID, Hiszpania
Asociación Madrid Outdoor Education, Hiszpania
Association Alfa Albona, Chorwacja
La Fenice SNC, Włochy
Centro Culturale Ricreativo Fonti San Lorenzo, Włochy
Donum Animus, Łotwa
Rezeknes pilsetas pasvaldibas iestade "Austrumlatvijas radoso pakalpojumu centrs ", Łotwa
Paikuse Open Youth Center NGO, Estonia
NGO Youth Club Active, Estonia
Green Association, Bułgaria
Hellenic Youth Participation, Grecja

Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.