Nazwa projektu: FUNZINES

Organizacja wysyłająca: Fundacja Centrum Aktywności Twórczej

Miejsce: Lorca (Murcia), Hiszpania

Data: 23-28/02/2022 [22/02/2022 i 01/03/2022 - daty podróży]

Liczba uczestników z Polski: 6 osób: 5 młodych osób w wieku 18-25 lat oraz 1 lider w wieku 25+ (bez górnej granicy wiekowej)

Termin składania zgłoszeń: 01.02.2022

KRÓTKI OPIS:

FUNZINES jest wymianą, poprzez którą chcemy stworzyć dialog pomiędzy młodymi ludźmi, używając języka "zinów", aby stworzyć przestrzeń spójności społecznej, w której będziemy dzielić się troskami i zainteresowaniami młodych ludzi żyjących w Unii Europejskiej. Chcemy sprzyjać środowisku tolerancji, w którym możemy promować krytyczne myślenie i dawać młodym ludziom szereg narzędzi, za pomocą których mogą wyrażać swoje pomysły reszcie społeczeństwa w sposób, który szanuje innych i jest świadomy siły, jaką niesie ze sobą wolność słowa w świecie połączonym za pośrednictwem tysięcy platform i sieci społecznych. Różne możliwości, które oferują nam do komunikowania się, tworzą ważne debaty dla społeczeństwa i zaczynają określać sposób, w jaki żyjemy. Z tego powodu ważne jest, aby stworzyć środowiska, w których można rozmawiać na ten temat z młodymi ludźmi, aby stworzyć lub wzmocnić wykorzystanie naszego głosu i naszego dyskursu, zawsze z szacunkiem i zrozumieniem. W Hiszpanii, na przykład, wolność słowa jest dość aktualną kwestią, która wywołuje debatę w różnych grupach społecznych i interesujące jest wiedzieć, co młodzi ludzie myślą o wszystkim, co się dzieje, a także wiedzieć, jak wygląda sytuacja w innych krajach.

CELE:

- Promowanie globalnego dialogu opartego na tolerancji i szacunku.

- Promowanie krytycznego myślenia i istnienia młodej, aktywnej populacji, która działa na rzecz poprawy środowiska, w którym żyjemy.

- Zapobieganie dyskursowi nienawiści w sieciach społecznościowych i ogólnie w mediach.

- Tworzenie powiązań między różnymi kulturami i promowanie różnorodności kulturowej.

- Stworzenie serii cyfrowych i papierowych treści, za pomocą których będzie można dzielić się pomysłami powstałymi w trakcie wymiany.

Wszystkie te cele będą realizowane poprzez edukację nieformalną, metodologię, dzięki której uczestnicy wykorzystają swoją kreatywność i zdolności do pracy w grupach i rozwiną swoje pomysły w produkt końcowy, który, mamy nadzieję, pomoże przekształcić ich środowiska.

Mamy nadzieję, że w projekcie wezmą udział głównie ci młodzi ludzie, którzy mają mniejsze możliwości, a priorytetowo potraktujemy tych, którzy po raz pierwszy wezmą udział w projekcie Erasmus +, aby dać im możliwość odkrycia nowych doświadczeń, które pozwolą im rozwinąć się zarówno osobiście, jak i zawodowo, nabyć podstawowe kompetencje przydatne w przyszłości (wystąpienia publiczne lub w języku obcym, życie z ludźmi z innych krajów i kultur, ...). Mamy nadzieję, że pod koniec tego projektu, poprzez wymianę wiedzy, postaw i wartości, pomożemy tym młodym ludziom stać się częścią europejskiej wspólnoty o większej spójności zbiorowej.

WARUNKI UCZESTNICTWA - zapoznaj się z poniższymi punktami:

Uwaga! Każdy uczestnik musi posiadać dowód osobisty lub paszport!

1. Aplikowanie:

Osoby zainteresowane udziałem w szkoleniu proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego: https://forms.gle/PZ7JXrhNa5gGe7246 do dnia 1 luty 2022 r.

2. Opłata za uczestnictwo:

Opłata administracyjna wynosi 30 euro (130zł). Dla osób znajdujących się w trudnej sytuacji finansowej istnieje możliwość częściowego zwolnienia z opłat.

3. Ubezpieczenie:

Obowiązkowe jest posiadanie ubezpieczenia podróżnego, które obejmuje wszelkie sytuacje związane z COVID-19, które mogą wystąpić podczas programu (kwarantanna, koszty leczenia, PCR, itp.)

Ponadto uczestnicy powinni posiadać kartę EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego).

4. Limit kosztów podróży:

Zgodnie z przewodnikiem programu Erasmus+, Kalkulatorem Odległości Erasmus+ i założeniami projektu uczestnikom z Polski przysługuje budżet na podróż w obie strony (w sumie tam i powrót) w wysokości 360 EURO.

5. Obowiązkowe szczepienia przeciw COVID-19 lub testy PCR:

W celu zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom projektu i podniesienia poziomu ochrony zdrowia w czasie pandemii wirusa COVID-19 organizatorzy wymagają aby wszyscy uczestnicy przedstawili ważny Unijny Certyfikat COVID-19 (wymagane są co najmniej  2 dawki) lub negatywny wynik testu PCR w języku angielskim (wynik 72 godz. przez przylotem).

Ważne! Uczestnicy są zobowiązani do sprawdzania i dostosowania się do aktualnych warunków wjazdu do kraju projektu oraz zarejestrować się na stronie rządowej.

7. Zasady bezpieczeństwa:

W pierwszy dzień po przyjeździe, każdy uczestnik otrzyma od organizatorów test antygenowy. Ponadto uczestnicy są zobowiązani posiadać maski, które będą mieli obowiązek noszenia przez cały czas trwania aktywności.

6. Odpowiedzialny udział

Oczekujemy od Ciebie maksymalnego zaangażowania i aktywnego uczestnictwa w zajęciach oraz przeprowadzenia działań upowszechniających po zakończeniu szkolenia.

W razie pytań prosimy o kontakt e-mailowy z Karolina Kosowską - Koordynatorką Projektów Międzynarodowych (karolina@fundacja-cat.pl)