Projekt:  GIGA – Giovani Internazionali, Giovani Attivi e solidali

Organizacja koordynująca:  Associazione InformaGiovani

Organizacja goszcząca: Associazione  “I Girasoli”  (Mazzarino, Włochy)

Organizacja wysyłająca: Fundacja CAT (Leszno, Polska)

Program: Europejski Korpus Solidarności: Wolontariat Indywidualny Długoterminowy

Daty projektu: marzec - sierpień (6 miesięcy)

Przedział wiekowy: 18-30

Ilość wolontariuszy: 2 (1 z Polski, 1 z Grecji)

Opis projektu: GIGA to projekt finansowany przez program Europejski Korpus Solidarności, którego celem jest zaoferować młodym ludziom możliwość podjęcia drogi rozwoju osobistego i i rozwoju zawodowego w dziedzinie wolontariatu społecznego w organizacjach, które od lat działają w obszarach interwencji związanych z ich terytorium i włączeniem młodzieży z mniejszymi szansami. Poprzez projekt zamierzamy zatem zaoferować wolontariuszom możliwość:

Projekt będzie stanowił wartość dodaną dla działań społecznych zaangażowanych i ma na celu wywarcie pozytywnego wpływu na społeczności lokalne, głównie w zakresie promowania możliwości uczenia się oferowanych przez programy europejskie oraz stymulowania wśród lokalnej młodzieży aktywnej postawy obywatelskiej na rzecz włączenia społecznego.

integracji społecznej.

W projekcie GIGA weźmie udział bezpośrednio 10 wolontariuszy na Sycylii, we Włoszech. Wśród nich, projekt Projekt ma na celu zaangażowanie młodych ludzi z mniejszymi szansami (np, bezrobotni, NEET, młodzi ludzie z mniej uprzywilejowanych środowisk społecznych lub zagrożeni zagrożeni dyskryminacją ze względu na płeć, pochodzenie etniczne, ubiegający się o azyl, młodzi ludzie z obszarów wiejskich.

obszarów wiejskich.

Zadania wolontariuszy:

- wsparcie dla zajęć pozaszkolnych (praca w domu, zajęcia rekreacyjne) dla młodzieży w ośrodku dla małoletnich cudzoziemców bez opieki;

- wsparcie w realizacji projektu ludo-bus na realizację małych wydarzeń artystycznych (przedstawienie teatralne, żonglerka, inne...) na temat wielokulturowości i integracji;

- wsparcie w działaniach rekreacyjnych skierowanych do dzieci młodych matek lub par migrantów;

- pomoc w prowadzeniu obozu wolontariuszy w gaju migdałowym skonfiskowanym mafii;

-wsparcie w działaniach komunikacyjnych: posty promocyjne w mediach społecznościowych, tworzenie filmów i zdjęć.

- udział w imprezach promocyjnych dotyczących programów UE organizowanych przez organizację goszczącą Organizację Goszczącą (lub przez Organizację Wspierającą po zakończeniu działania ESC).

Wolontariusze będą wykorzystywać własne pomysły, kreatywność i doświadczenie, aby opracować osobisty projektu/działania związanego z pracą Organizacji Przyjmującej.

Czas pracy wynosi ok. 35 godzin tygodniowo, w tym przygotowanie językowe. przygotowanie.

Profil wolontariuszy:

- w wieku 18-30 lat

- silna motywacja do pracy z dziećmi i młodzieżą

- umiejętność pracy w zespole, otwartość, towarzyskość, kreatywność, zainteresowanie wielokulturowością zdolności artystyczne (np. żonglowanie, rysowanie, gra na instrumentach muzycznych) oraz umiejętności cyfrowe (np. Photoshop lub inne programy graficzne, edycja wideo, MS Office, Excel, Power Point).

- elastyczność w przemieszczaniu się w różne miejsca w związku z zajęciami oraz, w razie potrzeby, możliwość możliwość zmiany miejsca zakwaterowania (okresowo lub na kilka dni) w celu dotrzymania planów działania gotowość do życia w małej wiosce z dala od głównych miast (np. odległość od Palermo, 200 km - od Katanii 150 km)

- posiadać prawo jazdy (opcjonalnie)

- być zapisanym do bazy danych ESC https://europa.eu/youth/solidarity_en

Jak aplikować?