Nazwa projektu: GREEN FUTURE, INCLUSION AND SOLIDARITY PROJECT

Typ projektu: ESC

Organizacja koordynująca: Amocos

Organizacja goszcząca: AMICOS

Miejsce: Boiro (A Coruña)

Data: 6 MIESIĘCY

Przedział wiekowy: 18-30

Liczba wolontariuszy: 2

Opis projektu:

NASZE CELE

Informowanie, że jesteśmy organizacją, która wspiera osoby niepełnosprawne.

Wspieranie rozwoju osób niepełnosprawnych.

Uczenie osób niepełnosprawnych umiejętności i wiedzy, które ułatwiają im integrację na rynku pracy.

Zapewnienie osobom niepełnosprawnym zasobów psychospołecznych.

Opieka zawodowa i szkolenia.

Doradzanie, wspieranie i informowanie.

Podnoszenie świadomości na temat rzeczywistości osób niepełnosprawnych.

Zadania wolontariuszy:

Wolontariusze będą zintegrowani z Obszarem Transformacji, w którym zarządzamy projektami ekologicznymi, komunikacyjnymi i innowacyjnymi.

Mogą uczestniczyć w organizowaniu, koordynowaniu i przeprowadzaniu działań na rzecz świadomości ekologicznej, wycieczek z grupami sprzątającymi wybrzeże, eliminowaniu gatunków inwazyjnych, eliminowaniu gatunków inwazyjnych w chronionych obszarach przyrodniczych.

Wolontariusz pomaga w mobilizacji materiałów niezbędnych dla uczestników i do przeprowadzenia działań.

Zwraca uwagę na grupę, tzn. zapobiega zgubieniu się lub rozproszeniu członków grupy.

Udziela wsparcia użytkownikom, aby lepiej rozumieli instrukcje.

Może być częścią imprez integracyjnych w szkołach, innych stowarzyszeniach. Działania kulturalne (lokalne festiwale, Entroido, Wielkanoc, regionalne uroczystości kulturalne, takie jak Letras Galegas itp.)

Wolontariusz może pomóc w kwestiach logistycznych (rezerwacje, zarządzanie biletami, wynajem transportu itp, itp.).

Wizyty z użytkownikami w muzeach, na wystawach, w teatrach, kinach i na koncertach.

Wolontariusz będzie także zapraszany do dzielenia się swoją kulturą i wiedzą o innych kulturach, w których uczestniczył.

Organizowanie zajęć sportowych, które promują zdrowy styl życia wśród użytkowników.

Udzielanie wsparcia technikom i pracownikom w zarządzaniu grupami użytkowników niepełnosprawnych.

Udział w zarządzaniu sieciami społecznościowymi i komunikacją zewnętrzną jednostki, w tym tworzenie i edycja filmów wideo, tworzenie i edycja filmów wideo, projektowanie graficzne, fotografia.

Uczestnictwo w tych działaniach da Ci możliwość zdobycia umiejętności w zakresie edukacji osób niepełnosprawnych.

W celu upowszechnienia projektu wolontariusz musi co miesiąc napisać mały artykuł o swoim doświadczeniu wolontariackim i dodać kilka zdjęć, które zostaną wykorzystane w mediach społecznościowych do promowania projektów Kind.

Profil uczestnika:

Powinieneś mówić i rozumieć po hiszpańsku. Wcześniejsze doświadczenie nie jest wymagane.

Jeśli wcześniej pracowałeś/aś z osobami niepełnosprawnymi, będzie to lepszym rozwiązaniem. Proaktywny, zaangażowany w swoje zadania.

Wyżywienie i zakwaterowanie:

Amicos zapewnia mieszkanie, w którym wolontariusze mogą dzielić przestrzeń, będą mieli do dyspozycji pokój jednoosobowy i wszystko, czego potrzebują do codziennego życia. Codzienna podróż z mieszkania do Amicos będzie trwała 10-15 minut. Wolontariusze będą mieli zapewnione środki na codzienny transport w obie strony. transport.

Zasady korzystania z mieszkania: zostaniesz poproszony o podpisanie umowy o współżyciu, która określa zasady użytkowania i dbania o mieszkanie, jego umeblowanie, minimalne wymagania dotyczące sprzątania i higieny, za które odpowiedzialny jest wolontariusz lub wolontariusze.

Wielu młodych pracowników z Amicos mieszka w pobliżu, w tej samej miejscowości, mogą więc spotykać się po pracy i nawiązywać przyjacielskie kontakty.

Pobliskie rady, takie jak Lousame, również uczestniczą w programie CES, więc możemy zorganizować kilka spotkań i wspólnych działań z innymi wolontariuszami w okolicy.

CODZIENNY POSIŁEK/ KIESZONKOWE

W Amicos mamy jadalnię, w której wszyscy pracownicy spożywają posiłki w porze lunchu, na zmianę. Wolontariusze są uprawnieni do korzystania z tej usługi od poniedziałku do piątku. Na pozostałe posiłki (śniadania, kolacje, weekendy) otrzymasz miesięczne kieszonkowe zgodnie z zasadami finansowania programu CES.

WARUNKI UCZESTNICTWA - zapoznaj się z poniższymi punktami:

Uwaga! Każdy uczestnik musi posiadać dowód osobisty lub paszport!

PROTOKÓŁ I ŚRODKI COVID-19:

Amicos jest akredytowany jako publiczna służba socjalno-sanitarna. Z tego powodu stosujemy protokół zapobiegania i zarządzania przypadkami covid-19, który jest nadzorowany przez władze sanitarne. Użytkownicy niepełnosprawni tworzą grupy, w których wykonują codzienne czynności. Interakcje są ograniczone do członków grupy.

Wolontariusze muszą posiadać świadectwo szczepienia przeciwko Covid. Amicos zapewni maseczki higieniczne do noszenia podczas zajęć i poprosi uczestników o przestrzeganie tych samych procedur, co pozostały personel (badanie antygenów moczu), które zapewni Amicos (bez ponoszenia kosztów).

Wolontariusze zostaną zarejestrowani w lokalnym samorządzie i otrzymają pomoc medyczną od służb socjalno-sanitarnych, a także będą posiadać ubezpieczenie de CIGNA zapewnione w ramach programu ESC. Amicos pomoże wypełnić wszystkie formularze i formalności związane z tym zadaniem. W razie zachorowania z jakiegokolwiek powodu będziesz miał zapewnioną pomoc medyczną w miejscowym szpitalu.

Obowiązkowe szczepienia COVID-19 lub testy PCR:

W celu zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom projektu i podniesienia poziomu ochrony zdrowia podczas pandemii COVID-19 organizatorzy wymagają od wszystkich uczestników przedstawienia ważnego certyfikatu UE COVID-19 (wymagane są co najmniej 2 dawki) lub negatywnego wyniku testu PCR w języku angielskim (wynik 72 godziny. przed przyjazdem). Ważne! Uczestnicy są zobowiązani do sprawdzenia i dostosowania się do aktualnych warunków wjazdu do kraju, w którym realizowany jest projekt, oraz do zarejestrowania się na stronie rządowej.

Aby uzyskać wszelkie informacje od organizacji goszczącej, napisz e-mail na adres: erasmus@amicos.org.

Odpowiedzialne uczestnictwo

Oczekujemy od Ciebie pełnego zaangażowania i aktywnego udziału w szkoleniu, jak również prowadzenia działań upowszechniających po jego zakończeniu.

Jeśli jesteś chętny prosimy o kontakt z Wiktorią Walenciak - Koordynatorką Projektów Międzynarodowych (wiktoria@fundacja-cat.pl).

Oczekujemy pełnego zaangażowania i aktywnego udziału w projekcie, a także prowadzenia działań upowszechniających po  jego zakończeniu.

PROSIMY O SPRAWDZENIE ZAŁĄCZNIKÓW NA DOLE STRONY!