Nazwa projektu: Best Way, No Waste!

Typ projektu: Erasmus+

Organizacja koordynująca: Associazione Joint https://associazionejoint.org/en/

Organizacja goszcząca: Associazione Joint https://associazionejoint.org/en/

Miejsce: GALBIATE (WŁOCHY)

Data: APV: 26-29 KWIETNIA 2022 R. / Wymiana: 01-10 CZERWCA 2022 R.

Przedział wiekowy: 18-25

Opis projektu: Projekt "Best way: no waste!" ma na celu podniesienie świadomości na temat odpadów, a w szczególności marnowania żywności, oraz wymianę dobrych praktyk w tym zakresie. Dzięki udziałowi w Wymianie Młodzieży uczestnikom bliżej będzie do idei, że najlepsze odpady to te, które nie są wytwarzane.

Podczas Wymiany Młodzieży będziemy przede wszystkim pracować nad strategiami ograniczania ilości odpadów, a następnie zastanowimy się, jak dać marnowanym produktom drugie życie, zanim staną się trwałymi odpadami. W tym celu zorganizujemy warsztaty gotowania w stylu "zero odpadów", warsztaty upcyklingu oraz weźmiemy udział w akcjach redystrybucji żywności na lokalnych rynkach.

SZKOLENIE W TRAKCIE DZIAŁANIA

Codziennie planujemy zajęcia związane z pracą zespołową i integracją, sesje warsztatowe organizowane przez samych uczestników, nieformalne zajęcia edukacyjne, takie jak debaty, dynamikę grupy i wymianę dobrych praktyk związanych ze stylem życia bez odpadów (np. udział w redystrybucji żywności na niektórych rynkach lokalnych w Mediolanie) oraz czas na refleksję.

Profil uczestników: Każdy partner powinien wybrać 5 uczestników (w wieku 18-25 lat) i 1

lidera grupy.

Każdy partner powinien wybrać 2-3 uczestników z mniejszymi szansami (społecznymi, ekonomicznymi, geograficznymi...). W celu zebrania informacji o Tobie i Twoich potrzebach, aby zapewnić Ci maksymalne bezpieczeństwo,

Wyżywienie i zakwaterowanie

Wymiana młodzieży odbędzie się w "ostello parco Monte Barro" w Galbiate. Miejscowość jest oddalona o prawie 1 godzinę drogi od Mediolanu i Bergamo.

Budynek jest zarządzany przez organizację "legambiente lecco"

, która organizuje zajęcia dla młodych ludzi, głównie na temat środowiska i zrównoważonego rozwoju.

Adres zakwaterowania, o który można zapytać w Formularzu Lokalizacji Pasażera (PLF) to: Via Balassi, 23851 Località Eremo di Monte Barro, Galbiate (LC)

WARUNKI UCZESTNICTWA - należy zapoznać się z poniższymi punktami:

Uwaga! Każdy uczestnik musi posiadać dowód osobisty lub paszport!

UCZESTNICY POWINNI BYĆ ZASZCZEPIENI LUB PRZEJŚĆ COVID-19 (W CIĄGU OSTATNICH 6 MIESIĘCY)

Po przyjeździe na miejsce zostanie przeprowadzony SELF TEST.

W przypadku, gdy u uczestnika wystąpią objawy Covid i wynik testu będzie pozytywny, wówczas

przygotujemy pomieszczenie na tymczasową kwarantannę w oczekiwaniu na instrukcje od władz lokalnych.

lokalnych władz.

W celu pokrycia kosztów w przypadku kwarantanny, ZALECAMY wykupienie ubezpieczenia, które pokryje te koszty.

w stanie pokryć te koszty. Ponieważ nie dysponujemy budżetem na ubezpieczenie, nie będziemy pokrywać

kosztów (około 20-30 euro na uczestnika).

Dla uczestników, którzy będą tego potrzebować, zaplanujemy badania w drodze powrotnej.

Jeśli jesteś chętny prosimy o kontakt z Wiktorią Walenciak - Koordynatorką Projektów Międzynarodowych (wiktoria@fundacja-cat.pl).

Oczekujemy pełnego zaangażowania i aktywnego udziału w projekcie, a także prowadzenia działań upowszechniających po  jego zakończeniu.

PROSIMY O SPRAWDZENIE ZAŁĄCZNIKÓW NA DOLE STRONY!