Wydarzenie upowszechniające "Coaching Tools for youth personal development" promowane przez OpenCom odbyło się w Fiera Didacta Italy, Fortezza da Basso, Florencja w dniu 09/03/23.

Fiera Didacta Italia to najważniejsze wydarzenie poświęcone innowacjom w świecie szkolnym. Celem Fiera Didacta Italia jest zachęcenie do debaty na temat świata edukacji wśród instytucji, stowarzyszeń i przedsiębiorców, stworzenie miejsca spotkań między szkołami i firmami z sektora.

Wydarzenia szkoleniowe na najwyższym poziomie zawsze odbywały się w tym kontekście i z tego powodu OpenCom zdecydowało się przenieść projekt tutaj, nie tylko ze względu na dużą liczbę osób uczestniczących w targach (krajowych i międzynarodowych), ale także ze względu na innowacyjny kontekst, w którym można rozmawiać o innowacyjnych ścieżkach poradnictwa.

Fiera Didacta Italia jest organizowana przez Firenze Fiera; Ministerstwo Edukacji, Didacta International, Region Toskanii, Miasto Florencja, Unioncamere, Izba Handlowa we Florencji, Florence Convention & Visitors Bureau, ITKAM (Włoska Izba Handlowa) tworzą komitet organizacyjny; INDIRE (Włoska Agencja Narodowa) jest partnerem naukowym.

Udział OpenCom w wydarzeniu został zapewniony dzięki współpracy z Regionalnym Biurem Szkół w Toskanii.

Wydarzenie odbyło się 9.03.2023 r. i trwało dwie godziny w godzinach porannych (od 10 do 12).

Aktywnie uczestniczyło w nim 28 osób w różnym wieku i z różnych środowisk: przedstawiciele świata pracy, nauczyciele i trenerzy, młodzież, doradcy zawodowi, nauczyciele, dyrektorzy szkół.

Ponadto, jako miejsce odwiedzane przez wiele osób, więcej osób zatrzymywało się, aby pomóc i zabrać materiały informacyjne. To naprawdę pozwoliło na szersze rozpowszechnienie.

Istniała również możliwość wymiany z innymi organizacjami, co uprzywilejowało wymianę dobrych praktyk i nowych pomysłów na przyszłą współpracę i dalsze rozpowszechnianie projektu.

OpenCom otrzymało bardzo pozytywne opinie na temat wyników i Przewodnika projektu, który był naprawdę bardzo udany. Sam projekt uzyskał pozytywne opinie i chęć promowania go poprzez kursy szkoleniowe i inne wydarzenia upowszechniające.