Wydarzenia upowszechniające odbyły się w trzech krajach, a ich gospodarzami były wszystkie organizacje zaangażowane w projekt. Spotkania odbyły się w podobnych ramach, a celem było osiągnięcie rezultatów projektu na poziomie krajowym, osobno - w tym przypadku w Hiszpanii. Istniała potrzeba zorganizowania tego wydarzenia w trzech różnych krajach, bo tylko tak partnerzy mogli uzyskać silniejsze wsparcie, stworzyć sieć kontaktów i zapewnić upowszechnianie na poziomie UE - angażując i poświęcając szczególną uwagę upowszechnianiu rezultatów projektu w IT, SP&PL.

Zatem 24 kwietnia 2023 r. Cazalla zorganizowała Wydarzenie upowszechniające.

Aby właściwie zorganizować to wydarzenie CAZALLA:

- opracowała program imprezy;

- zaprosiła odpowiednie zainteresowane strony;

- przygotowała materiały związane z wydarzeniem;

- upowszechniła informacje o wydarzeniu na plakatach oraz w mediach społecznościowych;

- podzieliła się informacjami zwrotnymi z pozostałymi członkami partnerstwa za pomocą zdjęć, krótkiego sprawozdania i kopii listy obecności.

Impreza upowszechniająca miała na celu:

- Zaproszenie według ustalonego klucza osób z różnych sektorów społeczeństwa do rozpowszechnienia projektu, uczynienia go widocznym i upowszechnienia rezultatów, IO1, IO2 oraz wniosków wypracowanych na poszczególnych etapach projektu (jako analiza badań - Podręcznik - odpowiedzi grupy testującej - platforma);

- Zwiększanie widoczności projektu i upowszechnianie jego rezultatów na poziomie krajowym;

- Zaproszenie osób pracujących z młodzieżą i młodych ludzi, którzy wzięli udział w projekcie, do opowiedzenia o swoich doświadczeniach i podniesienia świadomości na temat metodologii coachingu;

- Zaproszenie partnerów stowarzyszonych w celu promowania refleksji nad kolejnymi krokami i stworzenia pomostu między NFE, pracą z młodzieżą i sektorem polityki;

- Organizowanie spotkań w grupach i warsztatów w celu przeanalizowania narzędzi projektu i omówienia sposobów ich wdrożenia na poziomie krajowym;

- Uwidocznienie projektu i programu;

- Zaproszenie instytucji FE, nauczycieli, dyrektorów szkół, aby promować rezultaty projektu i stworzyć pomost między pracą z młodzieżą, NFE iFE;

- Rozpowszechnianie narzędzi i rezultatów projektu wśród szerszej grupy i publiczności;

- Zamknięcie i uczczenie zakończenia projektu.

W konferencji wzięło udział 28 osób (słuchacze/partnerzy na poziomie krajowym). W trakcie konferencji został wyjaśniony projekt, a także były dostępne odpowiednie kanały do przedstawienia jego rezultatów, ale także odbyły się mieszane dyskusje, stanowiące próbę wezwania do działania, jako praktycznej strony projektu. W ten sposób trwałość projektu może być większa, ponieważ będzie on kontynuowany po zakończeniu.

Wydarzenie upowszechniające "Coaching Tools for youth personal development" promowane przez Cazalla Intercultural odbyło się w Instituto Juan Bosco, Lorca, Hiszpania w dniu 24.04.2023.

Instituto Juan Bosco jest jedną z większych szkół zawodowych w mieście Lorca z wydziałem integracji społecznej. Dlatego Cazalla zdecydowała się zorganizować tam otwarte warsztaty dla uczniów ostatnich klas i nauczycieli. W ten sposób Cazalla zaprezentowała im nowe narzędzie, Przewodnik po narzędziach coachingowych, do wykorzystania w ich przyszłych lub obecnych miejscach pracy.

Wydarzenie zorganizowane przez Cazalla Intercultural miało formę warsztatów i było promowane w szkole za pomocą plakatów. Wszyscy studenci, profesorowie, wolontariusze i inne osoby zainteresowane tematem coachingu w pracy z młodzieżą mogły przyjść na warsztaty, które odbyły się po południu, więc były otwarte dla wszystkich. Ze względu na zbliżające się wybory samorządowe, obecność władz miasta okazała się niemożliwa.

Wydarzenie odbyło się 24.04.2023 r. w godzinach od 17:00 do 19:00. Wzięło w nim udział 28 osób w różnym wieku i z różnych środowisk: studenci, wolontariusze, młodzież, nauczyciele i dyrektorzy szkół.

W warsztatach wzięła udział część zespołu Cazalla Intercultural odpowiedzialna za współpracę i tworzenie treści przewodnika Coaching Tools. W pierwszej części uczestnicy otrzymali prezentację, podczas której przedstawiono ideę projektu Coaching Tools, jego cele i wyniki intelektualne. W ten sposób uczestnicy spotkania mieli okazję zapoznać się z Przewodnikiem, który został zaprezentowany w formie fizycznej (każdy uczestnik otrzymał swój egzemplarz) oraz z uzupełniającym go kursem online MOOC.

Po prezentacji projektu Coaching Tools i Przewodnika, wspólnie z facylitatorami Cazalla przeprowadzili jedno z działań w nim zawartych, aby uczestnicy mogli z pierwszej ręki doświadczyć i zetknąć się z tematem narzędzi coachingowych i edukacji pozaformalnej. Spotkanie zakończyło się krótkim podsumowaniem oraz serią pytań i odpowiedzi.

Cazalla otrzymała bardzo pozytywne opinie na temat zawartości Przewodnika. Po dodatkowej prezentacji w mediach społecznościowych Cazalla wiele osób wykazało zainteresowanie i chęć posiadania kopii.