Paweł Kubica, Cypr
Relacja Pawła"Kalimera! W czerwcu miałem przyjemność brać udział w wolontariacie na Cyprze. Zajmowałem się przeróżnymi rzeczami zaczynając od pomocy przy organizacji festiwali a kończąc na choćby wspomaganiu lokalnej społeczności osób z krajów Afrykańskich. Zapewnialiśmy im m.in. darmowe warzywa i owoce w ramach „Zero Food Waste” czyli jak sama nazwa wskazuje świetnej inicjatywy redukującej marnotrastwo jedzenia. Poza podanymi aktywnościami wieczorami organizowaliśmy wieczory kulturowe, których zwieńczeniem zawsze była kolacja - osoby z różnych części świata przygotowywały własne lokalne dania, dzięki czemu miałem okazje nie tylko poznać tradycyjne cypryjskie potrawy, ale również tradycyjną kuchnie wielu krajów. Swój wolny czas spędzałem bardzo aktywnie: zwiedzałem wyspę, spotykałem się i nawiązywałem relacje z lokalną ludnością. Dopiąłem również swojego postanowienia, którym było objechanie całej wyspy, niektórym podróżom towarzyszyły niezapowiedziane przygody, które urozmaiciły wyjazd w dodatkowe emocje i wrażenia."