Jeden z uczestników pisze:
Przed wyjazdem do Włoch myślałam, że ta wymiana przyczyni się do rozwinięcia moich umiejętności kulinarnych, wiedzy o kulturze jedzenia w innych krajach i oczywiście polepszenia zdolności językowych. Moje oczekiwania okazały się być całkowicie spełnione,a po przyjeździe stwierdzam, że z tego wyjazdu wyniosłam o wiele więcej. Większość wymiany opierało się na zajęciach typu ‘team-building’ - od gotowania, po warsztaty i ćwiczenia, aż do gry miejskiej i nagrywania filmików! Głównym tematem naszych rozważań były kuchnie państw, które uczestniczyły w wyjeździe, czyli Francja, Włochy, Estonia, Hiszpania i Polska. Moim zdaniem organizacja tego wydarzenia była dobra - nie było żadnych problemów, z osobami prowadzącymi uczestnicy mieli naprawdę dobry kontakt, a na to wszystko doszła wycieczka do Bolonii, gdzie została przygotowana dla nas świetna gra miejska i jeszcze bardziej zapoznaliśmy się z prawdziwym włoskim życiem. Z pewnością ten tydzień w Savigno nauczył mnie jak przygotowywać posiłki dla grupy 30 osób, jak przełamywać swoje bariery językowe i jak z łatwością nawiązywać znajomości z ludźmi z innych krajów, a co za tym idzie z innymi akcentami w języku angielskim. Niesamowite jest to jak uczestnicy pochodzący z innych kultur potrafią razem stworzyć coś tak interesującego jak Soul Kitchen!